Gildehoen kipproducten

100% antibioticavrij, alle Gildehoen kippen zijn opgegroeid zonder antibiotica.

De Gildehoen is een duurzaam stukje pluimveevlees voor de consument die bewust voor beter voedsel kiest. De Gildehoen kippen zijn plezierig opgegroeid zonder antibiotica. Met de Gildehoen koopt u een puur pluimveeproduct, gezond, zeer smaakvol en volledig antibioticavrij kippenvlees. Iets duurder maar toch vriendelijk geprijsd.

https://www.gildehoen.com/

Kipfilet

De filet is ontdaan van het vel en dus heel mager en mooi blank van kleur. Meestal worden de filets van elkaar gescheiden door ze in de lengterichting door te snijden. De (midden)zeen en een eventueel aanwezig reepje kraakbeen worden dan verwijderd. Bak de filet niet te lang door want dan wordt het vlees droog en stug en verliest een belangrijk deel van de smaak. Het vlees is, door de korte bereidingstijd uitermate geschikt om te wokken en smaakt bijzonder als vleescomponent in de nasi of bami. Maak de dobbelsteentjes of reepjes niet al te klein want dan zijn ze veel te snel gaar. Van filetblokjes kun je de lekkerste spiezen maken. Heerlijk shaslicks, fijne saté’s en pittig gemarineerde smikkelstokjes. Prima in de koekenpan of op de barbecue.

Hele kipfilet bakken; 12-14 minuten op niet te hoog vuur anders verbrand het of droogt het uit. Blokjes/reepjes bakken: 5-6 minuten en zo nu en dan omdraaien. Niet te hard anders worden ze zwart.

Filet met vel

De filet komt van het borstvlees van de kip en bestaat uit mager en mals vlees. Een hele filet bestaat uit twee aaneengesloten delen bedekt met het vel. Door het aanwezige vel is de smaak wat steviger dan ‘schone’ kipfilet. Pas bij het bereiden op dat het dunne gedeelte niet verbrand of veel te droog wordt tijdens het bakken. Dat is namelijk erg snel gaar.

Bakken; 15-20 minuten op niet te hoog vuur anders verbrand het of droogt het uit.

Kippenvleugels

De vleugeltjes van de kip worden gebakken of gegrild en dan meestal gebruikt als warme of koude snackjes. Er zit relatief veel vel aan, maar wanneer ze knapperig worden gegrild zijn ze niet te versmaden.

Bakken: 20-25 minuten. Eerst aanbraden en daarna op niet al te hoog vuur laten
garen.

Kippendijen

Het bovenste deel van de poot. Deze kippendijen nogal eens door elkaar gebruikt. De kippendijen komen uit de kipkarbonade en dat is het bovenste stuk van de kippenpoot (zonder de drumstick). Hier zit nog een stukje bot in en het vel is niet verwijderd. Een uitgebeende en ontvelde kipkarbonade wordt kippendij of kippendijfilet genoemd. Vlees met een klein beetje vet. Het vlees is malser en heeft meer smaak dan de gewone kipfilet.

Bakken: 6-8 minuten gaar in de koekenpan, maar het vlees is ook heel geschikt om te verwerken in ovenschotels en curry’s en het kan uiteraard ook op de barbecue.

Kippenbout of karbonade

Het bovenste deel van de bout wordt bij de productie van drumsticks (hieronder) verwijderd. Het compacte stukje vlees is door het aanwezige been en vel heel
smakelijk.

Bakken: 30 minuten. Eerst aanbraden en daarna op niet al te hoog vuur laten garen.

Kipdrumstick

Het onderste deel van de bout wordt vaak gebakken als klein gegaard hapje of snackje bij de borrel. Ze kunnen echter ook gebruikt worden bij de warme maaltijd. De kwaliteit wordt, net als bij de bouten, bepaald door de wijze waarop ze zijn ontdaan van veren en overtollig vel.

Bakken 15-25 minuten. Eerst aanbraden en daarna op niet al te hoog vuur laten garen.