Soorten kazen

Boerenkazen
Boerenkaas is Nederlandse kaas die grotendeels met de hand is gemaakt van rauwe melk. De benaming is sinds 2007 door de Europese Unie beschermd als gegarandeerde traditionele specialiteit. Alleen Nederlandse kaas die volgens traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op een kaasboerderij bereid is, mag als boerenkaas worden verkocht.

Enkele van onze kazen uitgelicht:

Beemster:

Echte kaas komt uit de Beemster. Beemsterkaas heeft een unieke smaak omdat deze is gemaakt van 100 % Noord Hollandse weidemelk. Beemsterkaas is heerlijk romig en 25 % minder zout.

Cantenaar:
De Cantenaar is in 2012 uitgeroepen tot de beste kaas van de wereld! De kaas, die wordt vervaardigd door FrieslandCampina, is een gerijpte kaas met volle smaak, maar minder vet en zout voor de internationale markt. De Cantenaar dankt zijn smaak niet alleen aan 30% minder vet en 25% minder zout maar ook aan de zorgvuldige rijping van 4 maanden. Heerlijke uit het vuistje maar ook goed voor culinaire toepassingen vanwege zijn goede smelteigenschappen. Een prima kaas die goed past bij een gezonde, sportieve levensstijl en gezonde voeding.

Edammer:
Edammer kaas of kortweg edammer is een bolvormige Nederlandse harde kaassoort, die van oorsprong verhandeld werd vanuit de stad Edam. De bekende kleur van de kaas is rood. Dit komt doordat hij voor de export een kaaskorst krijgt van rode paraffine. Maar de kaas wordt ook in een gele kleur verkocht. De aanduiding “Edam Holland” is sinds oktober 2010 volgens besluit van de Europese Commissie beschermd. Kaas met dit keurmerk mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk. De kaas is over de hele wereld bekend. Dat begon al in de Gouden Eeuw, toen hij werd verhandeld voor andere goederen. Oudere benamingen voor  deze kaas zijn ‘cleyne kasekens’ en ‘klootkaasjes’, dat laatste vanwege de bolvorm. De Edammer kaas staat centraal in de roman Kaas van Willem Elsschot. De kaas is een 40+-kaas, wat wil zeggen dat in de droge stof 40% vet zit. Bij de Edammer kaas houdt dat een absoluut vetgehalte van 25% in. De kaas werd in de loop der eeuwen op meerdere plekken geproduceerd. Naast de provincie Noord-Holland wordt hij ook in Marum in de provincie Groningen gemaakt.

Friese nagelkaas:
Van oudsher een Friese specialiteit, gemaakt van weidemelk. De karakteristieke smaak van nagelkaas is te danken aan de kruidnagel en komijn en zijn lange, zorgvuldige rijping. Ondanks zijn laag vetgehalte is dit een smakelijke en kruidige kaas.

Graskaas:
Wie wordt er niet vrolijk van? De koeien die in de lente de gekste sprongen maken als ze voor het eerst weer naar buiten mogen. Maar wist je ook hoe lekker de kaas is van de melk die de koeien dan geven? Deze wordt graskaas genoemd, omdat de koeien dan voor het eerst na de winter weer vers gras eten, dat veel voedingsstoffen bevat en daar profiteren zowel de koe als de mens van.

Graskaas is een heerlijke zachte romige kaas. De kaas is gemaakt van de heerlijke verse romige grasmelk.
De koeien eten het verse groene gras en hierdoor krijgt de kaas een vollere en romige smaak. Graskaas is te verkrijgen vanaf ongeveer eind mei tot en met halverwege november.  In deze periode eten de koeien vers gras. De graskaas moet minimaal 4 weken oud zijn. Jonger dan 4 weken mag de graskaas officieel niet verkocht worden. De beste graskaas is eigenlijk te verkrijgen in de periode rond eind juni, eind september en begin oktober. In deze twee periodes heb je een goede grasgroei, waardoor de kaas extra smeuïg smaakt. Vandaar ook de benamingen meikaas en septemberkaas. In de winter staan de koeien op stal en eten alleen gras dat bewaard is door het te kuilen en te drogen. Het verse gras bevat veel goede voedingsstoffen, waardoor de koeien gaan huppelen en hun beste melk produceren. Dat maakt de graskaas extra romig en smeuïg. De lente is het beste moment voor de koeien en dus ook voor jou!

Gooische Pikante:
VOOR MENSEN MET EEN RIJKE SMAAK
Gooische Pikante. Een kaas die een tikkie eigenwijs, een tikkie bijzonder, een tikkie pikant en misschien zelfs een tikkie ondeugend is. Voor mensen met een rijke smaak. Gooische Pikante is een kaas met een verhaal.
https://www.gooische-pikante.nl

Pezza:
Formaggio Pezza Boerenkaas “Pezza”. Nederlandse en Italiaanse kwaliteiten komen samen in dit bijzondere product. Romige kaas met Italiaanse kruiden, knoflook, olijf en tomaat.

Tynjetaler:
Het familiebedrijf van Kaasboerderij De Gelder wordt gerund door: Hans-Peter Vogel, Jacob & Neel van Emst en Anne & Jenny Vogel. Jacob en Neel zijn verantwoordelijk voor het melkveebedrijf en de Vogels zwaaien de scepter over de kaasmakerij. Samen met 10 enthousiaste medewerkers maken ze de heerlijkste zuivelproducten. De oorsprong van de kaasboerderij ligt bij de ouders van Jenny en Jacob. Zij startten in 1962 het boerenbedrijf waar de waarden: klantvriendelijkheid, kwaliteit en hygiëne én verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu nog altijd voorop staan. De Tynjetaler is een grote gatenkaas, met een romige zoete en licht pikante smaak.

Zuivellight kazen:
Kaas eten lijkt in te gaan tegen alle geboden van de dieetgoeroes. Maar waarom eigenlijk? Met Zuivellight 35+ bieden wij jou een bewust alternatief aan. Lekker zoals kaas moet zijn, en met 35+ toch binnen de calorieënperken.